Pırlanta Alırken Bilmeniz Gerekenler
18-02-2019
17:33

Pırlanta alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Tüm dünyada geçerli olan '4C' formülünü bilmeniz size pırlanta alırken çok yardımcı olacaktır. Peki nedir bu '4C' formülü? Cevabını hemen verelim 4C: Carat, Color, Clarity ve Cut. Bu İngilizce terimlerin Türkçe karşılığı ise Karat, Renk, Berraklık ve Kesim.
Pırlanta alırken dikkat etmeniz gereken meşhur 'C'leri sizler için detaylandıralım;
1. Karat (Carat)
Pırlantanın ağırlığı karatla ölçülür ve 1 karat yaklaşık 2 gram ağırlığa denk gelir. Büyük, pırlanta taşlı bir ürün aldığınızda en iyisi ve pahalısına sahip olduğunuzu düşünmeyin. Pırlantanın değerini belirleyen sadece karatı değildir. Renk ve berraklığı da pırlantanın kalitesini ve fiyatını belirler.
2. Renk (Color)
Pırlantanın değerini artıran en önemli göstergelerinin başında rengi gelir. Alacağınız pırlanta ne kadar renksiz ve şeffaf olursa o kadar değerlidir. Renksiz ve temiz pırlantalar bu nedenle daha pahalıdır. Taşta sarımsı ya da kahverengiye kaçan bir renk görülüyorsa kalitesi düşüktür. Taşınızın rengini test etmek isterseniz pırlantayı beyaz bir zemin veya kağıt üzerine koyarak yeterli ışık altında yandan bakarak görebilirsiniz. Pırlanta’da renk D’den Z’ye kadar sınıflandırılır. En kaliteli pırlanta D olarak derecelendirilir. Pırlanta alırken tavsiyemiz renginin H'yi geçmemesidir.
D: En nadir renk sınıfıdır ve tamamen renksizdir.
E: Renksiz. E sınıfı taşlardaki hafif rengi sadece cevher bilimciler tespit edebilirler. Bu renk de belli belirsizdir.
F: Renksiz sınıflar arasında en alt sınıftır.
G-H: Daha iyi renk sınıflarıyla kıyaslandığında çok hafif bir renk görülebilir.
I-J: Hafif renkli beyaz.
K-M: Sarı renk görülür.
N-Z: Sarı, kahverengi ve gri renkler görülür. Bu renk sınıfındaki ürünler Şampanya Pırlantaları olarak adlandırılır.
3. Berraklık (Clarity)
Berraklık kriteri pırlantanın ne kadar lekesiz olduğunu bize anlatır. Pırlantanın üretim aşamasında içinde karbon parçaları oluşur. Pırlantanın berraklığı, karbon ve kesik miktarına ters olarak belirlenir. Yani ne kadar az karbon ve kesik mevcutsa pırlantanız o kadar değerlidir. Berraklık için belirlenen seviyeler vardır. Bu kriterleri bilmeniz daha doğru bir ürün almanıza yardımcı olacaktır.
FL ve IF: Kusursuz pırlantayı temsil eder.
VVS1 ve VVS2: Çok hafif izleri olan pırlantadır.
VS1 ve VS2: Az miktarda leke vardır. Bu lekeleri çıplak gözle göremezsiniz.
SI1 ve SI2: Büyüteç altında görülebilen az miktarda lekeler.
I1, I2 ve I3: Lekeli taşlardır ve gözle görülür derecede parlaklığını yitirmiştir.

4. Kesim (Cut)
Kesim pırlantaya ışıltı verme ve pırlantanın ışığı kırma yeteneğini belirler. Pırlantanızın kusursuz bir renk ve berraklığa sahip olması, kalitesini belirlemez. Kötü bir kesim, pırlantanın mat görünmesine neden olur.
Kesim türleri;
Yuvarlak Kesim,
Oval Kesim,
Markiz Kesim,
Damla Kesim,
Baget Kesim,
Kalp Kesim,
Zümrüt Kesim,
Prenses Kesim,
Aşer Kesim,
Yastık Kesim,
Radyant Kesim.
4C formülü tamam da ben bu bilgilerin onaylı olmasını istiyorum diyorsanız o zaman 4C'yi 5C'ye çevirebilirsiniz. 5'inci C Certificate yani sertifika. GIA ve HRD gibi uluslararası sertifika veren enstitüler yukarıda belirttiğimiz başlıklara göre pırlantanın onaylı karnesini çıkarırlar.